İLGİNÇ ANILARIMIZ İÇİN RESMİ TIKLAYINIZ

Koh Lanta





Koh Lanta Adasına 2007 yılından itibaren her yıl gittik.Bazen 3 ay kaldık bazen de 2 ay kalıp başka şehirleri veya asaya ülkelerini gezdik.


KOH LANTA 2020






ADA HAKKINDA GENEL BİLGİLER VE MACERAMIZ AŞAĞIDADIR







 

Önce çok kısa bilgiler vereyim ada hakkında.
Ada esasında iki parçadan oluşuyor Lanta Noi ve Lanta Yai.Bütün yaşantı Lanta Yai'da geçiyor.İki ada arasında ve Lanta Noi ile ana kara arasında feribot bağlantısı var.Ayrıca yeni bir köprü de yapım aşamasında.(ben yazdıktan sonra 2016 da açıldı ve büyük bir ulaşım yükünü hafifletti)
Ada 30 km uzun 6 km geniş
Şehir merkezinin adı Saladan
Ada kuzeyden güneye ince uzun bir şekilde uzanıyor.Bir ana arteri var kuzeyden güneye uzanan ve bu arter 9 adet plaja ara toprak yollarla bağlanıyor.Ayrıca adanın doğu tarafına bağlantılı  ana artere paralel bir yol daha var.Old Lanta Town'a,Tapınaklara ve deniz çingenelerinin yaşadığı köylere bu yoldan gidiliyor.Yerli halkın bir bölümü de adanın doğu kısmındaki  köylerde yaşıyor.Adanın doğu ve batısı arasında bulunan yağmur ormanları arasında mağaralar,fille gezinme bölgesi ve yine küçük yerleşimler  var.Son yıllarda bu yağmur ormanlarının tepelerine çok fazla sayıda yabancının yaşadığı  villlalar ve tesisler yapıldı.







Ulaşım Adada ulaşım tuk tuk veya kiralık motor ile.Bir de ayrıca yanları açık dolmuşlar var.Onlar ancak geç ortaya çıkıyor ve otellere özel hizmet veriyorlar.Motor kiralayan guvenli yerler var.Bunlar motorun bakımını,sigortasını vs yapıyor.Ayrıca bazı kalabalık aileleler tuk tuk bile kiralıyor.Krabi'den özel araba kiralamak ta bir opsiyon.
ALIŞVERİŞ
 Adada alışverişin büyük bölümü ana şehir merkezi Saladan'dan yapılıyor.Ayrıca ana arter yolu kenarında bulunan 7-11 dahil çeşitli marketlerden,açık sergi şeklindeki dükkanlardan  her türlü ihtiyacınızı sağlayabilirsiniz. Saladan'da gıda olarak ithal birçok şey bulabileceğiniz(peynir,yoğurt,salam sosis çeşitleri,zeytin gibi) büyük iki adet market var.
SAĞLIK
Adanın güneyinde bir adet hastane var ayrıca Saladan'da devlete ait bir sağlık ocağı ve yol üstünde de  2 adet özel klinik bulunmakta.Eczane sayısı oldukça çok ve eczacıların hepsi iyi Ingilizce konuşan,sağlık konusunda bilgili ve eğitimli insanlar.Doktordan önce başvuracağınız ve gerekli ilaçları güvenle alabileceğiniz yerler bu eczaneler.
BANKA
Saladan sehir merkezinde ülkenin buyuk bankalarının subesi var.Döviz bozdurmak,para cçkmek sorun değil.Bol miktarda bankamatik var hem Saladan'da hem de yol boyunca.Özellikle de her 7-11 mağazasi girişinde var.Bizim oradaki bankalardan birinde hesabımız dahi var.
YEME İÇME
Adadaki en popüler plajlar Klong Dao,Long Beach(Phra e) ve Klong Nin.Bu plajlarda her türlü yemek,otel,İnternet,küçük  ihtiyaçlar için marketler,barlar bulabilirsiniz.Ayrica dier plajlarda da daha lüks resortlar,minimum ihtiyaçları karşılayacak marketler ve restoranlar bulmak mümkün.Son yıllarda adanın ana arteri boyunca italyan,yunan mutfağı da dahil olmak üzere her keseye hitap eden restoranlar açıldı.Ayrıca Saladan şehir merkezinde gece kurulan night marketteki seyyar satıcılardan da çok uygun fiyatla çeşitli gıdalar bulabilirsiniz.







PLAJLAR
Klong Dao Plaji 















Denizin sığ ve kumluk olması ve Saladan'a en yakin plaj olmasından dolayı çocuklu aileler arasında popüler.Denizde gel git bu plajda çok,deniz çekildiğinde kum sertleştiği için yürüyüş yapmak,bebek arabası sürmek çok kolay.7-8 km uzunluğundaki bu plaj boyunca her turlu tesisi bulmak mümkün.



Phra e Plaji(Long Beach)
















Adanın denizi en az denizi çekilen,en hareketli plajı.Gençler tarafından tercih edilen bu plajda da yok yok.En ucuzundan en pahalısına kadar oteller,bungalovlar,restoran kafe ve barlar,küçük marketler,masaj merkezleri,İnternet kafeler vs vs.Ayrıca şimdilik plajın sonuna doğru hiçbir tesisin bulunmadığı banyan ağaçlarının gölgesinde örtümüzü serebileceğimiz,hamak kurabileceğimiz doğal yerler var.Bütün plajların en önemli özelliği her yerinden rahatlıkla denize girebilİyorsunuz.Arkasında en lüks resort bile olsa bu mümkün.
Bu her iki plajin da arkasindaki ana yolda da resortlar restoran ve marketler var,Plajdan ana yola yürüyerek  te ulaşabilrsiniz.

Klong Nin Plajı















Bu plajın denizi de Phra e plajı gibi çok güzel.Plaj o kadar uzun olmasa da 3-4 km var.Klong Nin Saladan'a yaklaşık 30 km mesafede yani adanın kuzeyden güneye ortasında.O nedenle de plajda  ve çevresinde birçok ihtiyaca cevap verecek hizmetler gelmiş.Bu plajda da diğerleri gibi çeşitli oteller var ama diğerleri kadar hareketli değil.Burada son zamanlarda çok lüks kiralık ve satılık evler yapıldı.2 odalı 3 odalı özel bahçeli yüzme havuzlu villaların bazılarının kiraları 100.000 bahta kadar çıkıyor.


Kaldığımız Yerlerden örnekler

Long Beach
Blue Sky 
Çok basit,çok temiz ve pratik.
Odaların içi cok geniş.
Sahibi Pitt çok akıllı,bilgili,iyi İngilizce konuşuyor,Bangkok kökenli.
2 sene üst üste kaldık.Çok güzel günlerimiz oldu.
İlk yılbaşı partimizi Pitt'in bungalowlarında yaptık.


blue sky bungalows
blue sky bungalows




 Adada gün batımı her gün bir diğerinden güzeldir.Yürüyüş yapanlar,meditasyon yapanlar bu saatte ortaya çıkar daha çok.Plaj çok neşelidir resim çekenler,top oynayanlar içkisini yudumlayanlar gün batımının keyfini çıkartırlar. Lanta'nın  olmazsa olmazıdır gün batımında plajın bir yerinde bulunmak.Özellikle güneşten korkan taylar o saatte ortaya çıkar çocuklar denize girer


 Klong Dao Plajı                                                         

Ancient Realm
Çinli ve Avustralyalı bir çift çalıştırıyordu 2007 de şimdi başka bir plaja gittiler.
 
Saladan
Lanta Residence
3 sene kaldık.Odalar çok büyük,klima internet ,terasta yüzme havuzu var.
Büyük balkonumuzun bir kenarında eviye vardı,odamızda salata ve kahvaltı hazırlamak  için çok uygundu.
Odada büyük  bir buzdolabı,oturma köşesi,bol miktarda dolap, mutfak köşesi var.
Saladan'a çok yakın olması da her yere yürüyerek gitmek açısından büyük avantajdı.
Klong Dao plajı bile 20 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde idi.












Sahipleri Guy ve Ong ile dost olduk.Özellikle Ong inşaat mühendisi,adaya şantiyeye gelmiş okuldan sonra ve kalmış.İnşaat malzemeleri satan büyük bir dükkanı var.Taahhüt işleri yapıyor iyi para kazanıyor ama icabında bavulunuzu taşıyor.Son derecede mütevazi ve efendi.Karısı ise çok para canlısı dominant bir kadın.Birlikte yemek yedik,içki içtik,bizi hava alanından karşıladılar.



ADADAKİ DOSTLARIMIZ


Plajdaki Wee piza restoranın  sahibi Mr Wee.Krabili müslüman bir aile.Wee'nin esas adı Abdulkerim Sao'nun ki de Fatima.Sao çok iyi bir aşçı ve çok iyi bir dost.Onun çat pat İngilizcesi ve benim çat pat Taycam ile dertleşiriz.Her gittiğimizde mutlaka kahve dondurma ikram eder. 




Barmen Wid No Name bar'ın sahibi ve Pitt Blue Sky'ın sahibi.Wip neşeli,güler yüzlü ve çok efendi bir çocuk.Pitt'in de ailesini tanırız.Her gittiğimizde uğrarız merhaba demek için.



Koh Lanta'daki berberim FATİMA..Saçımı keser boyar 9 yıldır.İlk yıllarda kuaför azdı.Bu kız kelime İngilizce bilmezdi işaretle filan anlaşırdık.Yeni bir sürü yer açıldı ben bunlara devam ettim.Ne yaparsa yapsın ödediğim para 35 TL'i geçmiyor.Kocası Zangin araba kiralıyor bilet satıyor.2 sene önce memleketleri Nakhonsitamarat'taki köylerine gittik.Fatima Budist kocası Müslüman.Kocasının köyüne giderken anne kız kapandılar Fatima'nın  köyüne giderken başlarını açtılar.Mesafe en fazla 5km.
Zangin eski polis,eşyalarımızı gelmeden onlara emanet ettik.




FAVORİ RESTORANLARIMIZ

         SALADAN    

SALALANTA RESTORAN

                                                                                


CAT FISH 
CAT FISH

                                                                                                                                                   
Saladan'daki en favori yerlerimiz salların üzerinde bulunan ayrıca çok geniş bir kitaplığa sahip olan Cat Fish ve Sala Lanta restoran.Avrupa ve tay mutfaklarından lezzetli yemekleri  var .Salalanta'nın sahipleri de  Budist bir aile.İyi İngilizce konuşurlar her yıl bizi hararetle karşılar kucaklarlar.Parkway ise yıllardır çizgisini hiç bozmayan bir aile restoranı.Her çeşit yemek var pizza dahil.Anne pişirir çocuklar servis yapar.

                                                                           
      LONG BEACH                                                                                  
SOMEWHERE ELSE


MR WEE PIZERIA
                                          
En çok vaktimizin geçtiği Long Beach te ise  favori yerlerimiz Mr Wee Pizeria,Somewhere Else ve Thai Cat.Bu restoranlarda çok lezzetli yemekler yiyebilirsiniz.Deniz kenarı olduğu için ayrıca keyifli.Thai Cat ekibi Şef Dilog MÜslüman,fırlama,her ülke dilinden konuşur.Tespih hediye ettik.

                                                                                                   
THAI CAT
THAI CAT


Ada halkı
Ada'nın nufusunun büyük bir bölümü müslüman otel işletenler,lokanta sahipleri,dükkan sahipleri var.2 adet camileri var,ezanları korkunç kötü.Bu adamlar namaza beyaz entari ile giderler normal hayatta çok moderndirler sofu değillerdir.Kadınlar ise bazen açık bazen kapalı gezerler.Çok tutucu değillerdir.Köylerine gittikleri zaman kapanırlar.




Adada yabancı nüfusun yüzde doksanı İsveçlidir.Yeni yapılan siteler,emlak büroları,okulları,restoranları  filan var.Kalabalık aile grupları halinde gelirler,yaşarlar,uzun kalırlar iyi para harcarlar.İsveçli her yıl gelen dostlarımız var.Onların davetlisi olarak İsveç'e bile gittik.Arkadaşımız bizi Stokholm'de çok güzel ağırladı onların adaya ikinci gelişlerinde ise biz onları kiralık arabamızla adanın değişik  yerlerine götürdük gezdirdik.




ADADAKİ GÜNLÜK YAŞANTIMIZ


Her yıl adada aynı yerden motor kiralıyoruz.Eşim daha önce hiç motora binmemişti.Ben bisiklete bile binemem ama eşim motora binmeyi ben de arkasına oturmayı öğrendim.Adadaki yaşantıda motor şart o güzelim koylara gitmek,adayı turalamak, alışveriş yapmak için.Ancak 2014 ten itibaren araba kiralamaya başladık.ada kalabalıklaştı biz daha bir konfor ister olduk.Şezlong aldık.Ev kiraladık.Alışveriş kolaylığı bizi araba kiralamaya yönlendirdi.


long beach'te hamağımız

kiralık arabamızla long beach'te



Güne yürüyüş ile başlarız.Kahvaltımızı odamızda yaparız marketten aldığımız domates peynir tereyağ vs.poşet çayımız kahvemiz,su ısıtıcımız her şeyimiz var.Bazen yumurta haşlarız bazen de plaja erken gidip kahvaltımızı orada yaparız.Sabahtan genelde 3.30 a kadar deniz,güneş,yürüyüş hatta masaj aktivitelerimiz vardır.Plajda ya bir bambu hut altında yayılırız yahut da daha sakin bir ağaç altı bulup hamak gereriz.Odamıza dönerken mutlaka soda,su,meyve ikmali yaparız.Akşam altıya kadar odamızda internet,kitap,resim vs takılırız.Akşam üzeri gun batımında plajda olmak şarttır.Orada dostlarımızla birlikte güneşi batırır ve favori restoranlarımızdan birinde günümüzü tamamlarız.Eğer canımız isterse plajda veya yoldaki sevdiğimiz barlarda geceyi uzatabiliriz .
























 








Hiç yorum yok:

BANA ULAŞIN.......

Ad

E-posta *

Mesaj *

BOYADIĞIM MERCAN TAŞLARI