İLGİNÇ ANILARIMIZ İÇİN RESMİ TIKLAYINIZ


KUBA SEYAHATİMİZ

Biz Kubaya 2013 yılı sonunda  gittik. Seyahatimiz 42 gün sürdü.Aşağıdaki sıra ile
1.    Havana(5 gün)
2.    Vinales(pınar del rio)(3 gün)
3.    Varadero(12 gün)-kızımız Burcu xmasa gelmişti tatil yaptık.
4.    Santa Clara(2 gün)
5.    Camaguey(3 gün)
6.    Holguin (3 gün)
7.    San diago de Cuba(5 gün)
8.    Trinidad(5 gün)
9.    Cienfuegos(4gün) şehirlerini gezdik.



 İLETİŞİM

Biz gittiğimizde cep telefonlarımız normal çalıştı ama tabi çok pahalı.Mesaj gönderip alabildik.Whats up yoktu çünki hiçbir yerde kablosuz internet yoktu.  Internet sadece bazı evlerde dial up ile bağlanılan ve bir resmi bile zor açan hızda idi. İnternete  ise  postane gibi bir yere girmek için kuyruk bekleyerek ve yarım saatlik bir sure için girebiliyordunuz. Havana’da çok zor uzun kuyruklar vardı Varadero’da ve Cienfuegos'ta birer kez denedik.

ULAŞIM

Küba’da ulaşım çok kötü ve zor.Biz trenle yolculuk ve lokal uçakla yolculuk konularını çok zorladık.Ama şehirler arası uçuş yoktu.Sadece Havana merkezli o da günde sadece 1 uçuş olduğu için yer bulmak öyle kısa vadede çok zordu. Şehirler arası tren vardı ama saatlerine de istasyonlarına da ulaşmak çok zor zaten çok ilkeller.Biz tren garına kadar dahi gittik bu bilgilere ulaşmak için.Otobus ulaşımı da çok ilginç.Şehirle arasında tek hatta giden bir turist otobüsü vardı.Halkın ayrı turistlerinki biraz daha rahat.Bizim Varanların ilk hali gibi.Bu turist otobüsü 1 sefer kalkıyor bütün şehirlere uğraya uğraya gidiyordu.Yani gideceğin şehire göre  varacağın saate razı oluyorsun.İkinci bir alternatif yok.Yollar ise köy yolu gibi Türkiye’nin 40 yıl önceki yolları gibi.
Biz Havana-Vinales(Pınar del Rio ya)Turist otobusu ile gittik.Biletimizi evinde kaldığımız kişi aldı.Otobüs yolda bozuldu aküsü boşaldı Selçuğun Türk aklı ile otobüsü yokuş aşağı iterek çalıştırdık.Bütün diğer turistler bizi alkışladı.
Vinales-Varadero arasında taksi kiraladık.Uyduruk bir taksiye 4 kişi bindik bir Kanadalı çiftle beraber.Çunki Vinalesten Varaderoya direkt otobus yoktu Havanaya gidip oradan aktrama yapmamız gerekiyordu.Havana Varadero otobus saatlerini de Vinalesteki turist ofisten alamadık.Yer olup olmadığını öğrenemedik.
Varadero’dan başlamak üzere San Diago de Cuba’ya kadar özel araçlarla seyahat ettik.Bazılarını bize kaldığımız evler temin etti.Hep arkadaş aile desteği oluyor bir veya ikisini  ise biz Cuba Taksi ile pazarlık ederek ayarladık.Genellikle fiyatlar mesafeye göre 50-100 dolar arasında değişiyor.Evlerin ayarladığı taksiler 20 dolar veya 10 dolar daha fazla istiyor pazarlık ederek Şoförlerimizin hepsi yüksek okul eğitimi almış düzgün kişilerdi.Çat pat ingilizce ile anlaştık.Hatta bir kısmı bizi yol üzerinde enteresan yerlere de götürerek rehberlik yaptı.
Tek otobüs seyahatimiz San diego de Cuba ile Trinidad arasında oldu.12 saatlik bir yolculuk olduğu için başka şansımız yoktu.Turist otobüsüne bindik.Otobüste servis yoktu.Yolda durduğu yerlerde içecek ve yiyecek alabildik.Ancak tuvaletler çok pisti.Bu tuvalet kirlilği bizi Kuba’da en rahatsız eden konu oldu.Evler çok temizdi ama umumi yerler felaket.
Trinidad’dan sonra Cienfiegos’a ve Havana’ya yine özel araçla gittik.

KONAKLAMA

Kuba’da en rahat konaklama evlerde oluyor.Casa Particular.Bizim gittiğimiz yılda bu konuda sadece 1 veya 2 site vardı.Şimdi sayıları artmış hatta AIR BNB ye bile girmişler. http://www.casaparticular.com/ veya http://www.casaparticularcuba.org/ bizim araştırma yaptığımız yerler.Biz gitmeden sadece Havana için 3 günlük rezervasyon yaptırdık.Arkası çorap söküğü gibi geldi.Her ev bizi başka bir eve gönderdi bizi ulaştıran taksi şöförüne adresi vererek.Ancak her yolculukta bizi bir sonraki şehre götüren taksi şöförü adresi bulmakta zorlandı ama sonuçta bir eve yerleştik.Bu Casa Particular’lar devlet kontrolunda işletilen pansiyonlar.Denetim çok sıkı.Pansiyonların sahipleri daha çok doktor,dişçi,mühendis gibi eğitimli kişilerden oluşuyor.Bir kısmı kahvaltı veriyor isteğe göre bir kısmı ise yemek bile veriyor.Kuba’da restoran yemekleri çok kötü.Bu nedenle özellikle evlerde daha sağlıklı kaliteli yemek yemek mümkün.Özellikle istakoz karides balık servis ediliyor.
Aşağıda gezdiğimiz şehirlere  ait linklerden detaylı bilgileri bulabilirsiniz.



HAVANA


VINALES


VARADERO


SANTA CLARA


CAMAGUEY




HOLGUIN


SANDIAGO DE CUBA



TRINIDAD


CIENFUEGOS




Hiç yorum yok:

BANA ULAŞIN.......

Ad

E-posta *

Mesaj *

BOYADIĞIM MERCAN TAŞLARI