İLGİNÇ ANILARIMIZ İÇİN RESMİ TIKLAYINIZ

TAYLAND HAKKINDA GENEL BİLGİLER




BENİM GÖZÜMDEN TAYLAND
 ......................................................



DİN VE İNANIŞLAR VE SOSYAL YAŞAM


Tayland'ın %90 ı budist. Güneyinde ise Müslümanlar çoğunlukta.Buna turistik yerler de dahil. Budizmin etkisi özellikle kuzey Tayland'da görülüyor.Çok miktarda tapınak ve ritueli bir arada görebilirsiniz.Rahiplere karşı büyük saygı var.Hatta küçük büyük her yerleşimde sabah erken saatte tapınaktan gelen rahiplere herkes yiyecek yardımı yapar.Her tay erkeği askerlik gibi yaşantısında bir dönemi tapınakta monk eğitimi alarak geçirir.Monklar toplumda büyük saygı görür.                                                 

Tayland bir özgürlükler ülkesi.Tabi bu nedenle de birçok yeri güvenli.Turistik yerler dışındaki yerlerde bile kimse sizi rahatsız etmez,laf atmaz,arkanızdan gelmez.Rahatlıkla her yere girip çıkabilirsiniz.Kılığınıza kıyafetinize kimse takılmaz,bu kendi aralarında da böyle. 
Eşcinsellik çok yaygın ama o insanlar her sektörde çalışır,iş bulur sokakta rahatlıkla gezer.Müslümanlar diledikleri kılıkla her yere girer çıkar.Tapınaklarda yaşayan papazlar da bir omzu açık sarileri ile her yerde dolaşır.
Kuzey Tayland'da inanışlar daha kuvvetlidir.Aşağıda dünyada kötülük yapanların ölünce başlarına gelecek cezaları anlatan heykelcikler.




Güneydeki Müslümanlar ise kendilerine has Müslüman kültürü ile iç içe yaşıyorlar.Hiçbiri koyu dindar değil.Kadınlar köylerinde saçını kapatıyor,bazıları işyerinde açıyor bazıları kapalı geziyor.Erkekler sözüm ona cumaları camiye gidiyor hem de uzun entari ile, içki içmiyor ama çok çapkınlar,uyuşturucu kullananı var.Gençlerin hepsi rahat,güzel müzik yapıyorlar,
kız erkek arkadaşlıkları çok serbest.Budizm'in genel felsefesinde olan hoşgörüyü aile ilişkilerinden,müslümanların  tartışmasız aynı haklardan yararlanmasından kavgasız döğüşsüz bir arada yaşamalarından görebiliyoruz.Herkes kendi kurallarını dayatmadan bir arada yaşıyor.Aynı anlayışı yabancılara da gösteriyorlar.O nedenle insanlar kendilerini özgür ve rahat hissediyor.
                                                                           




TURİZM

Tayland bir turizm cenneti.Sayısız adaları,sahil kasabaları ve koyları ile milyonlarca turisti çekiyor.Turizm konusunda çok iyi organize olmuş olan Tayland'da özellikle turisitk yerlerde     adım başı turizm şirketi var.Uzaklığı ne olursa olsun isterse aktarmalı olsun sizi bulunduğunuz yerden paketleyip gideceğiniz adrese teslim ediyorlar.Gerektiğinde diğer ülkelere vize alıyorlar,adalara tekne bağlantılı gönderiyorlar.
Başlıca turistik merkezler
Bangkok'a yakın olanlar:Koh Chang adası,Koh Samet,kıyıda ise Huahin ve Cha-am şehirleri.Bu yerler Bangkok'a da yakın olduğu için daha çok taylar tarafından hafta sonlarında tercih edilse de turist potansiyeli de çok.


KOH SAMET
Tayland denilince akla tropik ormanların,kauçuk ağaçlarının,mangrovların gelmemesi mümkün değil.
Tropik iklimin özelliğinden dolayı ağaç ,çiçek ve meyve çeşitliliği çok. Adalar inanılmaz güzel.Deniz pırıl pırıl, su altı mercan kayalıkları ve balık çeşitliliği ile çok zengin.Birçok dalgıç için inanılmaz  çekici.
MAYA BAY-PİPİ
Şnorkel ile yüzerken  rengarenk balıkları,mercanları görmeniz mümkün.Birçok adada tekne turları ile bu cennet yerleri keşfetmeniz,yerleşim olmayan adacıklarda  maymunları görmeniz,sığ sularda balıklarla birlikte yüzmeniz mümkün.

KOH PIPI
MANGROVE


YEME İÇME 




Taylar sürekli her saatte yemek yiyor.En çok yenilen pilav ve pirinç makarnası (noodle).Sade olarak yenildiği gibi her türlü sebze,tavuk ve deniz ürünü karıştırılarak pişirilebiliyor.
Pilavla birlikte ise sebze ve et karışımlı köriler yeniliyor.(sulu yemek olarak)
Acıyı çok seviyorlar.Sokakta birlikte yemek yemeği seviyorlar.
Kendilerine has açık büfe restoranları var.Salata ve soğuk gıdalar dışında her türlü tavuk,balık karides,dana eti,domuz eti ortaya gelen mangallarda pişirilerek  yeniliyor.












Turist iseniz her yerde kızarmış veya haşlanmış tavuk pilav bulabilirsiniz.
Bütün  zincir fastfood dükkanları  Bangok'ta her yerde var.(Mc Donalds,Burgerking )

Bunun dışında  7-11 mağazaları küçük şehirlere kadar girmiş vaziyette.
Bu  dükkanlarda acil ihtiyaç olan içecek,temizlik malzemesi,çeşitli atıştırmalıkların dışında   önceden hazırlanmış sandviç ve hazır yemekleri mikroda ısıttırarak alabilir orada yiyebilir veya paket yaptırabilirsiniz.Ayrıca birçok alışveriş merkezindeki food court'larda da görerek istediğinizi alabilirsiniz.Ayrıca sokakta ve manavlarda çok değişik tropik meyveler bulmak mümkün.

ALIŞVERİŞ

Alışveriş cenneti olan Tayland'ın her şehrinde köyünde satın alacak bir şey bulabilirsiniz.Büyük şehirlerdeki AVM  lerden tutun,ana caddelerde,ara sokaklarda,köylerde,adalarda aklınıza gelen ne varsa bulursunuz.Özellikle güneşin etkisinin azaldığı akşam saatlerinde her şehirde köyde gece pazarları kurulur tam bir şenlik havasında. Bangkok'ta hafta sonu kurulan Chatuchak Market dilediğiniz her şeyi bulabileceğiniz gezerken kaybolacağınız büyüklükte bir pazardır.Hatta içinde yakınlarnıza paketleyip gönderebileceğiniz kargo servisi bile vardır.bu market o kadar büyüktür ki içinde kaybolmamak için krokisi girişte herkese dağıtılır.Dileyen her şeyi satar,seyyar restoranlarda yemekler pişer.El sanatları çok yaygındır özellikle tekstil,takı ve resim konusundaki çeşitlilik heyecan vericidir.

SIAM SHOPPING MALL
Özellikle Bangkok'ta ünlü markaların ve tasarımların yer aldığı çok büyük alışveriş mekezleri var.Buralar ayrıca sanat etkinliklerinin yapıdığı,çeşitli sergi ve gösterilerin düzenlendiği mekanlar.
GECE PAZARI
chathuchak hafta sonu pazarı

MASAJ
Tayland denilince masajı unutmamak lazım.Her tay kadını masaj yapmayı bilir neredeyse.Masaj bir tay kültürüdür..Birçok tapınakta bununla ilgili kurslar açılır öğrenmek isteyenlere.Ehliyetli masajcılara uygun fiyatlarla Tayland'ın her yerinde masaj yaptırabilirsiniz.Bazı ortamlarda hafif huzur verici bir müzik çalar,masaj sonrasi ozel cay servis edilr..


Sokaklarda,marketlerde,plajlarda rahatlıkla masaj yaptırabilirsiniz.Gunun yorgunluğundan sonra bir kafede oturup birşey içmek kadar olağandır rastladığınız bir köşede masaj yaptırmak. 


KISA KISA

Budist olsun Müslüman olsun hiç bir tay kadını mayo ve bikini ile denize girmiyor.
Bangkok'lular biraz farklı olsa da kadınlar kot pantolon en iyi şort ve tişört ile denize giriyor.Ama normal hayatta çok kısa şortlar miniler,askılı elbiselerle her yere gidiyorlar Budistler. Müslümanlarınki ise keyfe keder.Denize elbise ile girenleri gördük ,ayrıca kendi ortamları dışında oldukça esnekler.Avrupalı ile evli olan tay kadınları bile denize girerken gözlerden uzak koyları tercih ediyor.

Bangkok dışında özellikle adalarda ve küçük yerlerde otel,dükkan eczane vb gibi yerlere de tapınaklara olduğu gibi ayakkabı ve terlik çıkarılarak giriliyor.Kapılarda zaten uyarı var.Uyulmadığı takdirde büyük ayıp.

Tay kralı halk tarafından çok seviliyordu.2016 yilinda öldü ve bu yil da buyuk bir törenle onlarin rituellerine uygun bir sekilde yakildi.Tay halki krallari icin 1 yil boyunca yas tuttu yakma törenine Taylandin her şehrinden yüzlerce insan katıldı.Her yerde resimleri asılı,hakkında kötü söz söylemek büyük suç,hapse bile girebilirsiniz.

Tay parası baht.Başka para geçmiyor.Bol miktarda bankamatik ve döviz merkezi var.

Taylar tayca konuşur.Yazısı da dili de hiçbir dile benzemez.
Turistik yerler dışında ingilizce bilen azdır

Taylar tatile yiyecekleri ile çıkar.Otele bile giderken buzlukları, içki kovaları yaygıları yanlarındadır.Kalabalık gruplar halinde tatil yaparlar


Bangkok dışında Tayland'ın hiçbir şehrinde şık ve lüks konutlar yoktur.Tayların evleri basit kolay ve gösterişsizdir.Bir yer yatağı ve bir TV yeter.Ancak lüks araba ve elektronik her türlü eşya en fazla yatırım yaptıkları şeydir.

Tayland'da insanlar gündüz çok uyurlar.İşyerlerinde mutlaka bir yer yatağı veya hamakları vardır.Etraflarına aldırmadan her ortamda uyuyabilirler.


















BANA ULAŞIN.......

Ad

E-posta *

Mesaj *

BOYADIĞIM MERCAN TAŞLARI